woensdag 31 maart 2010

Carrière (steengroeve)


Deze hand, en nog wat pogingen om het mooier(?) te maken verwijzen naar het werkfront nummer 9 van blokbreker Nagelmakers in de groeve Ternaaien-Beneden. Het moest natuurlijk wel duidelijk zijn van wie de concessie (het werkfront) was of wie deze bewerkte. Ook wel handig voor de vervoerder van de blokken die met paard en wagen de goede plek maar moest vinden om de gewonnen blokken naar de uitgang te transporteren. Ook de werklieden zullen, zeker in hun eerste dagen of weken, het spoor wel eens bijster zijn geweest! Er zijn in deze groeven immers kilometers gangen ontstaan in de loop van de eeuwen!

vrijdag 26 maart 2010

Noord


Van een dergelijke doorgang gaat het berglopershart wat sneller kloppen!
Het is een van de plaatsen in het gangenstelsel “Noord” welke behoorlijk hebben geleden van het oorlogsgeweld aan het einde van de 18de eeuw.
Grote delen van het stelsel zijn toen praktisch onbegaanbaar geworden door instortingen, andere delen raakten zwaar beschadigd, maar zijn nog begaanbaar zij het met de nodige voorzichtigheid!
Het is dan ook ten strengste verboden deze delen van de groeve te betreden. De foto is nog uit de tijd dat er nog wel het een en ander te
“regelen” was. Met “Noord” wordt het meest noordelijk gelegen gangenstelsel van de Sint Pietersberg bedoeld, wat zich ongeveer bevind tussen de Nekami tunnel aan de Recollectenweg en rond en onder “Bergrust” en het fort Sint Pieter.
Door op de volgende link te klikken krijg je een video van zo'n tochtje door een ingestort landschap! een tocht door de instortingen

maandag 22 maart 2010

Oeps . . .


Op een goede dag gebeurt het een keer . . .
Dan zak je met je tractor door de grond en beland je in een mergelgroeve.
Het heeft zich afgespeeld in de groeve “Coolen” gelegen te Valmeer in België. Dit gebied staat toch al bekend om zijn vele instortingen, die in veel gevallen te danken zijn aan roofbouw in de groeve (toch nog een aantal blokken van de kolom afhalen, en dat maakt het instabiel)
Dit voorval speelde zich af in de “afhangende” berg, dat wil zeggen aan de rand van de groeve waar relatief weinig deklaag aanwezig is op het mergelpakket. Als deze deklaag ook nog eens wegens erosie afspoelt is een ongelukje snel gebeurd!
Het gat is vakkundig gedicht maar er mag geen (landbouw)verkeer meer op plaats vinden.

woensdag 17 maart 2010

Bestialiteit . . .


Een confronterende afbeelding!
Dat kun je wel zeggen van deze laat middeleeuwse tekening in de groeve Caestert. Hij is gelegen in de buurt van vele (ook laat middeleeuwse) tekeningen die echter, heel tegenovergesteld aan bovenstaande tekening, Christelijke motieven uitbeelden. Het meest opvallende is echter dat deze tekening na zo’n 500 jaar nog altijd puntgaaf en onbeschadigd is want sommige bezoekers van de groeve zullen er mogelijk toch aanstoot aan genomen hebben. Sodomie en bestialiteit werd immers in de middeleeuwen al bestraft met de doodstraf, kijk maar naar de volgende uitspraak uit circa 1500:

‘Dit crim, twelc dat gheheeten es zodomye of zonde jeghen natuere, es zeerre abhminable, injurieux ende diffameeux in rechte, ende te pungnieurene metter doot. De welcke zonde inneheeft drie specien, te wetene, met lieden, met beesten, ende met hemzelven.
Ende alst ghedaen es met beesten, de facteur ende de beesten worden tsamen ghepuniert metten viere’

klik op de foto voor een vergroting

zondag 14 maart 2010

Liefde


De liefde voor de berg kan ver gaan!
Toen ik mij laatst, bij het beoordelen van bovenstaande foto, liet ontvallen dat de “Koolen” best wel een somber bergje was (het uiterlijk is wat donkerder dan in de meeste groeven) kreeg ik gelijk een reprimande van de sympathieke beheerder Johan Janssen:
“Allereerst, het is de Coolen, niet de Koolen, het is ook niet Kaasterd maar Caestert, hoezo Jakko, het is best een somber bergje??, het is godverdomme een 4 sterren groeve met alles erop en eraan !! .Voor de rest, puik werk geleverd gisterenavond,en kom gerust nog eens terug.”
Johan heeft helemaal gelijk, het is een genoegen om in de "Coolen" te vertoeven, het is een schitterend bergje waar je verliefd op kunt zijn . . .en graag weer bezoekt
(De foto is van Rob Heckers, met mijn bescheiden hulp)

woensdag 10 maart 2010

Middeleeuwse tekeningen




Rond 1950 werden in het ( toen nog toegankelijke) Zuidelijk gangenstelsel van de Sint Pietersberg enkele religieuze tekeningen uit de 15de eeuw “herontdekt”.
Men wist wel van het bestaan van deze, op een hoogte van 9 meter gesitueerde, tekeningen maar er was nooit enig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Tijdens een “serieuze” expeditie, destijds toch best een hachelijke onderneming, werden deze tekeningen gefotografeerd en beschreven. Inmiddels is alles verloren gegaan door instortingen veroorzaakt door het aanleggen van de Observant ( de stortberg die ontstaan is door het afgraven van de deklagen in de ENCI groeve).
Anno 2010 placht men te zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog!!
De zwart-wit foto’s zijn uit 1951 van de toenmalige situatie . De kleurenfoto is genomen van een kopie van een van de tekeningen die bergloper Henk Kohlen maakte in de Caestertgroeve niet ver van de originele, niet meer bestaande, plek.
De zwart-wit foto’s komen uit een artikel van “ENCI schakels” van de hand van bergonderzoeker J.A.Dielis
Met dank aan Kevin Ament voor het artikel over dit onderwerp.

woensdag 3 maart 2010

Fietsroute


Als je goed naar de voorgrond kijkt van dit schitterende onderaardse landschap dan zie je het al: bandensporen. Ook dit is al een ingeburgerd gebruik van de verlaten mergelgroeven, hoewel de echte “berglopers” niet zoveel op hebben met de fietscrossende mergelliefhebbers worden deze hoe langer hoe meer gesignaleerd in de onderaardse landschappen. En uit hun standpunt bekeken zijn er nog al wat voordelen: het is er altijd droog, op veel plaatsen een mooi geaccidenteerd terrein en de spanning van wat de volgende bocht weer brengt . . . ! O ja, er is geen verlichting op deze plaats, maar dat maakt het alleen maar spannender. Wat ik er van vind?
Ik zoek in de mergelgroeven de rust en de stilte, de herrie is in het dagelijkse leven op straat al erg genoeg.
Klik op de foto voor een vergroting.