zondag 24 oktober 2010

De Ster van Maastricht


De geestelijkheid in Maastricht heeft een lange en rijke geschiedenis.
Vooral rijk! Al in de middeleeuwen bezaten de Maastrichtse Kapittels veel zogenaamde banken buiten de stad. De naam bank komt van schepenbank, zeg maar het bestuur van de betreffende plaats of gebied. De schepenbank was ook verantwoordelijk voor de rechtspraak.
Het Maastrichtse Sint Servaaskapittel bezat maar liefst elf van deze banken, ook wel heerlijkheden genoemd, buiten de stadsmuren.
Onder die bezittingen vielen ook een aantal mergelgroeven in en rond Zichen-Zussen-Bolder. In die betreffende groeven komt men dan ook vaker opschriften tegen voorzien van de 5 puntige ster zoals die voorkomt in het stadswapen van Maastricht. Uit archiefstukken kan men de opbrengst van een dergelijke groeve goed volgen: omstreeks 1550 werd de groeve waar bovenstaande foto genomen is door het Sint Servaaskapittel verpacht aan 5 personen voor de bewerking met 8 “bycelen” voor de tijd van 10 jaar. De opbrengst voor het kapittel was 20 gulden per bikkel (x 8 = 160 gulden)per jaar, onder de voorwaarde dat de stenen werden geleverd voor bouwwerken van het kapittel!. Hoeveel de opbrengst voor de pachters was staat er helaas niet bij.
Bron: R.Hackeng: het middeleeuwse grondbezit van het Sint Servaas-kapittel te Maastricht.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

1 opmerking:

  1. Hallo Jacques
    Ik zie op je blog zo een, twee, drie geen manier om contact met je op te nemen, daarom maar op deze wijze.
    Ik heb namelijk een vraag die niet direct met dit blog-onderwerp te maken heeft: Seskens geeft op zijn pagina : www.breurhenket.com/lichtenberg.htm twee foto's van opschriften in "de zwarte berg" een uitloper van het gangenstelsel Zonneberg:
    De eerste: jayme qui mayme / L de Eynatten (ik houd van wie mij liefheeft);
    De tweede: Schaesborch 1637 / Si deus nobiscum / quis contra nos (als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn - een afkorting van het Bijbelvers in Romeinen 8:31).
    Deze opschriften zijn waarschijnlijk van het echtpaar barones Maria Florentia VAN EIJNATTEN (AB EIJNATTEN), dochter van Louis VAN EIJNATTEN en Maria Eva DE COLIJN (DE COLIJN-BEUSDAEL), gehuwd met baron Jean Frederik VAN SCHAESBERG, zoon van Jean Frédéric (Johann Friedrich) VON SCHAESBERG (VAN SCHAESBERG). Foto: Dhr. Hans Ogg; de opname is rond 1970 gemaakt in de zgn. Zwarte Berg, niet ver van het opschrift van Bory.

    Weet jij misschien te vertellen of deze opschriften nog aanwezig zijn?
    Weet je misschien andere opschriften die met de familie Schaesberg te maken hebben?

    Bij voorbaat dank voor je aandacht en antwoord,
    Kees Hessels

    BeantwoordenVerwijderen