Het lijkt een beetje vreemd in dit blog, maar vogels zien we vaker ondergronds!
Geen echte, maar wel getekende exemplaren. Het idee voor dit onderwerp kwam eigenlijk met de publicatie van een foto over de reparatie/restauratie van het bolwerk “de vief köp” in de omwalling van Maastricht. Daar kwam ineens een tekening in rood krijt van een vogel tevoorschijn.
Geen kunstwerk weliswaar maar wel duidelijk een vogel. Mogelijk gemaakt door een wacht lopende soldaat met een krijtje op zak, het zou zo maar kunnen. Een vogel is niet zo’n slecht idee in dit bolwerk, eertijds heette dit bolwerk “de dreij duiven” en met een beetje fantasie zou het wel eens een duif kunnen zijn.
Aan de andere kant is een vogel tekenen niet een hele grote opgave. Daarom zien we in de groeves vaker tekeningen van vogels, de een beter dan de ander maar het is bijna altijd wel herkenbaar. Men moet zich natuurlijk voorstellen dat deze tekeningen vaak gemaakt zijn door werkers of bezoekers van de groeven, mensen die niet allemaal bedreven waren in het maken van een echt kunstwerk. Dat maakt het eigenlijk zo bijzonder, gewoon met een paar lijnen iets duiden.
Op de eerste afbeelding zien we de tekening van de duif uit het bolwerk, de volgende staan in een groeve, waarvan de laatste duidelijk een pauw moet voorstellen met als ik het goed zie een jager erbij. Dat is zeker een opmerkelijk feit want schijnbaar is pauwenvlees wel te eten maar is het gortdroog en zeker niet mals en sappig.
De pauw en zijn jager .Als tekening en opschrift van de zelfde hand zijn zou de tekening uit 1733 kunnen zijn.
Er zijn berglopers die de tekeningen op foto vastleggen en er een heuse verzameling van maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten