Tijdens mijn tochten in de (verlaten) ondergrondse kalksteengroeven kom ik vaak mooie situatie's, ontroerende opschriften, tekeningen en andere "kunstwerken" tegen. Daar zit een geschiedenis en een verhaal achter. Dit probeer ik weer te geven in dit Blog. Een mening, vraag, aanvulling of reactie mag altijd. Sommige artikelen in dit blog zijn ook als PDF te downloaden met wat extra informatie. Klik op de link onder het artikel. Veel lees en kijk plezier!
maandag 14 maart 2011
Napoleon?
Napoleon Bonaparte?
Zeker weten doen wij het niet, maar het zou zo maar kunnen!
De “handtekening” of liever de initialen van Napoleon Bonaparte. (1769-1821). Gewoon BN op een wand in de groeve Caestert.
De initialen zijn ongedateerd en er staat geen nadere uitleg bij maar er zijn berglopers die er van overtuigd zijn dat de “grote kleine man” hier op deze plek is geweest en zijn initialen heeft (laten) vereeuwigen op de eveneens eeuwen oude mergelwand. Waarom laten vereeuwigen zult U zich afvragen? Nu, van Napoleon is onder andere bekend dat hij, al voor hij zichzelf tot keizer uitriep, de gewoonte had om het plaatsen van zijn handtekening aan anderen over te laten. Ook is bekend is dat Napoleon in Maastricht was: in de periode dat Maastricht een Franse stad was, bezocht hij samen met zijn vrouw Josephine de Beauharnais en zoon de stad. In 1803 verbleef Napoleon drie dagen in het oude gouvernementsgebouw aan de Bouillonstraat en bezocht onder meer de vestingwerken en de Sint-Pietersberg. Van het bezoek aan de Sint Pietersberg is een heel verhaal gemaakt met een “herdenkings” opschrift. Wat minder bekend is dat hij ook te gast is geweest in het kasteel Caestert, sinds 1798 bewoond door de weduwe Veugen-Loesbergs die er vele bekende en hooggeplaatste mensen ontving. Het bezoek van Napoleon aan Caestert maakt het ook weer aannemelijk dat hij het eronder gelegen gangenstelsel bezocht zou kunnen hebben.
Trouwens, je handschrift kan veranderen. Neem de handtekening van Napoleon. Tijdens zijn successen was het een grote, zwierige handtekening, maar bij zijn verbanning werd het een kleine krabbel!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten