zondag 18 juli 2010

Terug naar de oorsprong


Nee nee dit is geen pizzaoven bij de Italiaan of zo maar de bovenzijde, en afsluitkap van een middeleeuwse beerput.
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd deze mergelstenen beerput gevonden onder het terrein van het Boschstraatkwartier alwaar een hele nieuwe wijk werd gebouwd. Deze beerputten fungeerden vroeger als toiletten, maar werden ook gebruikt als afvalput en dat is natuurlijk weer koren op de molen voor de hedendaagse archeologen die hier een schat van informatie kunnen uithalen.
Dit exemplaar werd aangetroffen mèt een koepel wat het gebruik als toilet mogelijk maakte. Na gedegen onderzoek van de inhoud werd besloten de beerputkoepel af te breken en weer op te bouwen in het Noordelijk gangenstelsel, om zodoende het bouwmateriaal (mergel) weer terug te laten keren naar de oorsprong: de winplaats van de steen!
De kans dat de gebruikte blokken uit de groeve Noord komen is natuurlijk maar klein, maar niet ondenkbaar! Het is een bekend gegeven dat de mergelsteen uit de Sint Pietersberg heel veel gebruikt werd voor het maken van funderingen van kelders, het repareren en opvullen van de vestingmuren, het bouwen van putten enzovoort, en minder voor het bouwen van huizen, kerken en kloosters in Maastricht die veelal met de mergelsteen van Zichen (België) werden gebouwd vanwege de kwaliteit van de mergelsteen.
Veel berglopers gebruiken een speciale naam voor hun hobby: De foto is van een bergloper met de toepasselijke naam ”Kalksteenverslaafd”
Klik op de foto voor een vergroting.

1 opmerking:

  1. Reactie van een medebergloper:
    Over de beerput.

    Na grotten Zonneberg startte ik ergens tussen ‘88/’89 rondleidingen in het Noordelijk, in gidsenjargon “de zandbak”. Over de beerput weet ik me te herinneren dat in die tijd veel te doen was met politieke beerputten in het provinciebestuur. Zodoende vertelde ik het publiek dat de collectie van het Bonnefantenmuseum al voldoende mergelvondsten bevatte, het stadhuis te klein was en de provincie vervolgens in aanmerking kwam voor een expositie van de opgegraven beerput. Natuurlijk was het ondenkbaar in die gevoelige tijd de beerput te plaatsen in de hal van het Gouvernement, en werd niet zoals Jakko stelt, maar om een andere reden de beerput in de gangen geplaatst. De berg was toen nog eigendom van de provincie en daar hadden ze plaats alwaar “het daglicht de beerput niet kon zien”. (Dit verhaal is niet gebaseerd op waarheid)

    BeantwoordenVerwijderen