vrijdag 7 december 2018

De duistere kant van onze ondergrondse cultuur !

Afgelopen week werd ik zeer onaangenaam verrast door een publicatie door een werkgroep omtrent de beschadiging van erfgoed en aantasting onderaards landschap mergelgroeven te Caestert.

Zelf ben ik al een tijdje niet meer in het Caestert gebied ondergronds geweest, en het rapport werd door mij dus met grote belangstelling ingekeken.
Groot was mijn schrik dus toen ik de resultaten onder ogen kreeg. Dat er in zo'n korte tijdsperiode zo ontzettend veel is aangetast en vernield stemt mij zeer droevig.

Ik wil over deze situatie geen oordeel vellen, maar ik heb natuurlijk wel een mening!
Het is een groot schandaal dat anno 2018 zo met het cultuurgoed wordt omgegaan.
Ik weet heus wel dat het beheren van een landschap met diverse nationaliteiten en elkaar overlappende grenzen een moeilijke zaak is, maar dit mag nooit een reden zijn om het zover te laten komen zoals het nu het geval is.

Ondanks dat ik voorstander ben van open, en dus gewoon begaanbare groeven voor de liefhebbers van het ondergrondse landschap, ben ik geneigd om te zeggen: gooi maar dicht en laat een gaatje voor de vleermuizen, dan blijft wat nu nog goed is bewaard voor een latere generatie!


Zoals gangbaar is op dit blog, toch een foto's, alleen wat minder fraai dan de lezer gewend is!
Een slang spuiten is misschien mooi op het gebouw van het voormalige landbouwbelang in Maastricht, maar zeker niet op een honderden jaren oude gang van een middeleeuwse groeve!


Toch nog even iets anders!
Op het internet kwam ik een kaartje tegen van een legerkamp (15 juni 1705) op het plateau van Caestert, dus boven onze mooie groeven. Bij de tekst staat vermeld dat een van de regimenten dat van de Dragons is.Het zou zo maar kunnen dat soldaten van dat regiment zich hebben begeven in de groeve Caestert, en aldaar wat opschriften hebben achtergelaten waaronder de draak van hun regiments-vaandel.


Een draak van een regiments-vaandel ?
Het zou zo maar kunnen.Helaas is ook deze waardevolle tekening te prooi gevallen aan onverlaten die menen iets toe te voegen aan ons dierbaar cultuurgoed. Het oog werd vervangen door een bierflesdopje, en ook vond men het nodig om het hoofd wat beter uit te laten komen door een niet zo fraaie en nooit meer te herstellen kras met het hier beneden afgebeelde resultaat.


Tot slot wil ik voor de lezers die dit trieste nieuws nog niet onder ogen hebben gehad een link sturen waardoor zij het droevige en helaas trieste rapport zelf kunnen inzien!
 Probeer er iets mee te doen !!
De link:

De door mij gebruikte groeve afbeeldingen zijn overigens uit het betreffende rapport, de afbeelding van de kaart kwam ik tegen op Facebook
Geen opmerkingen:

Een reactie posten