zondag 11 april 2021

Belegering

 


Zo gedetailleerd kom je ze niet vaak tegen in de mergelgroeves: een belegering ingekrast in de mergelwand, met veel oog voor detail. Je zou bijna zeggen een ooggetuigen verslag.



Ongedateerd en ongesigneerd, dus moeilijk in te schatten wanneer het gemaakt is. Ik doe er dan ook geen poging voor want het kan een paar jaar zijn maar ook een paar honderd jaar!

We zien een belegeraar die een kanon beheert, een deel van een stadsomwalling met een poort, enkele (kerk)torens? een of twee ladders en een mysterieus opschrift boven de poort.


    
                                           Aan de linkerzijde de soldaat met het kanon


Waar zich dit afspeelt? Geen idee. Kan het Maastricht zijn? Zonder bijschrift is dat niet te zeggen. De tekening bevind zich in een groeve ten oosten van de stad Maastricht, dus in dat perspectief zou het wel kunnen dat de tekenaar zijn belevenis zo op de wand inkrast. Dat doe je overigens niet niet in een paar minuten hoor. Alhoewel de mergel een perfecte ondergrond om in te krassen is het toch niet helemaal zo makkelijk als het er uit ziet!



               Een deel van de stadswal en de poort met de geheimzinnige tekens erboven

                                              De torens en ladders


Waarom Maastricht? Deze stad is in zijn eeuwenlange bestaan tientallen malen(door zijn gunstige ligging) belegerd, dus natuurlijk zijn er dan verslagen en verhalen over, zowel in woord als beeld. De maker kan het dus gehoord maar ook gezien en/of ervaren hebben. De groeves werden zoals bekend heel vaak als schuilgelegenheid gebruikt voor zowel mens als dier.

De foto's zijn weer ontstaan uit de samenwerking van mijn bergmaat en goede vriend Rob en mij. Een speciaal bedankje voor onze vriend en bergkenner John Knubben die ons in staat stelde deze magnifieke groeve te bezoeken en fotograferen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten