maandag 14 juni 2021

Vreemde tekens op de wanden

     

Op het eerste gezicht lijken het monogrammen van de talloze bezoekers die de Sint Pietersberg bezochten, sommige zelfs met een jaartal.

In werkelijkheid zijn het enkele voorbeelden van van de 136 zogenaamde “huismerken” die Jan Dielis (1908-1993) in het gangenstelsel van de Sint Pietersberg aantrof en precies natekende.


enkele van de 136 huismerken

Deze Dielis was amateur-historicus met een bijzondere interesse voor het ondergrondse van de berg met name de in de berg voorkomende “huismerken”.

Als in 1949 een wetenschappelijk onderzoek wordt gestart naar de toekomst van het gangenstelsel in verband met een uitbreiding van de ENCI (de Eerste Nederlandse Cementindustrie) vraagt onderzoeksleider D.Van Schaick Jan Dielis om hem te assisteren.


                                            
                            een mooi voorbeeld van een huismerk zoals je het nu aantreft


Aanvankelijk gaat de samenwerking goed, maar in de loop der tijd ontstaan er problemen tussen Van Schaik en Dielis. Over een aantal zaken verschillen ze van mening en dat komt de rapportage van het Sint Pietersberg onderzoek niet ten goede.

Voor de totstandkoming van het rapport is 3 jaar uitgetrokken maar in 1955 is er nog geen rapport!

Dielis claimt de afgesproken vergoeding voor zijn onderzoekswerk en dat laat nog tot 1956 op zich wachten. Dan pas levert hij zijn rapport in samen met 35 schetsboeken die vol staan met tekeningen van opschriften in het gangenstelsel.                                    voorbeelden van aantekeningen uit een onderzoek


Een monniken werk mag je dat noemen, met toch wel enigszins gebrekkige verlichting zoveel opschriften en bijzonderheden zoeken, vinden en dan nog uittekenen!

Tegenwoordig richten we bij een uitstekende verlichting onze digitale camera erop en piep de afbeelding staat perfect geregistreerd.

Ik kan er inmiddels een klein beetje over mee praten hoe inspannend en tijdrovend zo’n onderzoek ondanks het digitale tijdperk is.


                                                Jan Dielis in 1984 (foto Jan Spee)

bronnen: 

Lucie Bastiaans:    hij die zijn naam voor eeuwig verbond aan de Sint Pietersberg

Onbekend:            Nota betreffende de betekenis van het zonnebergstelsel

                            De foto van Mijn Merghel is van Rob HeckersGeen opmerkingen:

Een reactie posten