zondag 12 december 2010

De PitjesbergDe Pitjesberg is een mergelgroeve onder Zichen, deze plaats wordt altijd in 1 adem Zichen-Zussen-Bolder genoemd, en dat is niet helemaal goed volgens de lokale bevolking want je woont in Zichen of Zussen of Bolder. Enfin, de “kuil” ligt dus voor het grootste gedeelte echt onder de dorpskern van Zichen en dat verklaard ook weer de talloze kleine ingangen ook wel “graeten” genoemd vanuit kelders, stallen, schuren en zelfs de tuinen van de erboven wonende bevolking.
De Pitjesberg waarvan verondersteld wordt dat hij wel eens duizend jaar oud kan zijn is een echte boerenberg: een relatief kleine ontginning, maar door veelvuldig gebruik eigenlijk wel groot in oppervlakte: ongeveer vijf kilometer aan gangen zijn er ontstaan. Vaak zijn de gangen er zo laag dat je er gebukt moet lopen. Rond 1500 was de groeve al helemaal uitgegraven tot haar huidige vorm. Van 1900 tot 1960 werd de groeve gebruikt door champignonkwekers. Daarna werd ze niet meer gebruikt behalve door de vleermuizen natuurlijk.
Op een van onze “expeditie” avonden in 2010 maakten wij de bovenstaande afbeeldingen: een landschapsfoto waarin men de relatief lage hoogte van de groeve goed kan aflezen, en een foto van een, ongeveer 10 centimeter grote, inkrassing waarop twee maal een galg staat afgebeeld. De inkrassing is ongedateerd, maar zeker terug te voeren tot de 16de eeuw.
Ook is in deze groeve in 1992 een heuse muntschat opgegraven
bestaande uit 31 munten in een linnen zakje (of wat daar van over was) Van deze munten waren er 12 van koper, 18 stuks van zilver en 1 van goud.

De landschapsfoto is van mijn maat Rob.
Klik op de foto's voor een vergroting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten