zondag 30 januari 2011

Niet meer van nu


Tja, bij het zien van bovenstaande afbeelding zal menige bergloper de wenkbrauwen wel eens opgetrokken hebben met de gedachte:
wat moet dit nu weer voorstellen?
Datzelfde had ik ook toen ik dit voor het eerst zag. Nou ja het is een soort van mannetje met wat veel ledematen en een wat afwijkende vorm hoofd en een rondje aan de onderkant, maar verder weet ik het ook even niet!
Toch blijft het je boeien en je gaat de foto die je ervan genomen hebt een slag draaien, en nog een slag, en dan weet je het nog niet. De volgende stap: je medeberglopers ermee confronteren in de hoop dat er bij één iemand het kwartje valt. En ja hoor na een aantal suggesties die iedereen wel kan verzinnen komt er een zeer aannemelijke verklaring: het is geen manneke maar een beestje!
Een mestkever dat kan het zomaar zijn, en de slimme antwoordgever doet er gelijk ter vergelijking een foto van het betreffende insect bij. Dan ga je met andere ogen naar zo,n tekening kijken en het zou wel eens helemaal kunnen kloppen. Een mestkever hard duwend en trekkend aan zijn bolletje paardenmest, iets wat al tig-duizenden jaren voor deze diertjes de gewoonste zaak van de wereld is, en zelfs al door de Egyptenaren afgebeeld werd.
Alleen: in onze hedendaagse wereld is de mestkever geen alledaagse verschijnsel meer, en kunnen wij zijn afbeelding ook niet direct meer herkennen als zodanig . . .
Met dank aan de leden van Caestert.net berglopers forum voor het meedenken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten