dinsdag 8 maart 2011

CalvarieCalvarie
Zomaar wat tekeningen op de wand gemaakt door een onbekende persoon. Was het een bergwerker, blokbreker misschien, of een toevallige
bezoeker? Dat zullen we wel nooit te weten komen want de tekeningen zijn niet van een naam of datum voorzien. Het zijn wat willekeurige schetsjes uit het dagelijkse leven uit een bepaalde tijd. Vergelijk het maar met hoe men tegenwoordig altijd en overal wel overal de actualiteit vast kan leggen omdat er in iedere mobiele telefoon wel een camera zit.
Mensen hebben toch de behoefte om de dingen die om hen heen gebeuren vast te leggen. Bovenstaande afbeelding is geen gebeurtenis maar eerder (voor mijn gevoel) wat “vingeroefeningen” op een vrij moment, gewoon wat op de muur krabbelen. Wat op deze wand wel opvalt is de simpele maar wel duidelijk herkenbare voorstelling van een Calvarie (rechts boven). Een Calvarie (woord uit het Latijn) is een symbolische voorstelling van de kruisiging van Jezus Christus op de berg Golgotha. Vaak worden daaraan de verschillende episoden van de lijdensweg toegevoegd. Mensen waren, vooral in deze streek, erg gelovig en vele opschriften en tekeningen zijn dan ook voorzien van kruisjes, IHS tekens en andere gelovige uitingen. Als voorbeeld van deze Calvarie zal ongetwijfeld een voorstelling in een kerk of kapel hebben gediend, iets wat onze tekenaar simpel maar herkenbaar heeft vereeuwigd op de mergelwand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten