zondag 20 maart 2011

Paleografie


Paleografie
Je gaat er bij de bovenstaande afbeelding er maar van uit dat de duidelijk leesbare naam Verheden niets met het erboven staande en moeilijk te lezen handschrift te maken heeft, maar niets is minder waar!
Verheden is namelijk de ontcijfering van het 17de eeuwse handschrift.
Iemand heeft klaarblijkelijk erg zijn best gedaan om het te lezen en/of te ontcijferen en het er vervolgens onder gezet.
Christiaan Verheden of misschien was het toen wel Verheyde(n) staat er geschreven met 1659 als jaartal . Christiaen of Christyaen is nog wel te lezen of te interpreteren maar Verheden is al erg moeilijk. Er waren destijds niet zoveel mensen die de kunst van het schrijven machtig waren en dus werden namen vaak op verschillende manieren geschreven.
Het lezen en bestuderen van vroegere handschriften en schrijfwijzen is een wetenschap, genaamd paleografie. Dit woord betekent oud-schrift en is een samenstelling van de Griekse woorden palaios=oud en grafein=schrijven. Gelukkig is er nog hoop voor de gewone berglopers die, als ze een mooi opschrift tegenkomen, dit ook willen vertalen of ontcijferen. Er zijn veel handige pagina’s op het internet met voorbeelden van letters zoals deze in de voorbije eeuwen gebruikt zijn en dat maakt het puzzelen dan wat makkelijker. Of iemand anders zet de vertaling eronder wat natuurlijk niet altijd ten goede komt van het opschrift . . .

Inmiddels heb ik een aantal artikelen van dit blog verzameld en in een PDF document geplaatst zodat het ook te lezen is op een e-reader of
i-pad.

Deel 1 is hier te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten