zondag 26 juni 2011

De duivel van Lichtenberg




De duivel van Lichtenberg

Ook de bekende Belgische stripstudio Willy Vandersteen zag wel een verhaal in de mystieke sfeer rond de mergelgroeven.
Zozeer zelfs dat zij er een verhaal van De Rode Ridder in liet afspelen.

Album 126 uit de serie heet: “De duivel van de Lichtenberg” en speelt zich af in het Maasdal omstreeks de 12de eeuw ter hoogte van Maastricht in de schaduw van het kasteel Lichtenberg, althans zo luid de eerste regel van het album.

Het verhaal is natuurlijk een royale portie fantasie en flinterdun maar de tekeningen, en vooral die van het onderaardse, zijn voor de liefhebber van de mergelgroeves zeer herkenbaar!
Zo herkenbaar zelfs dat er een aantal berglopers er een serieuze sport van hebben gemaakt om de in de strip getekende gangen ook terug te vinden in de betreffende groeve.

En ook zoals in een speelfilm worden de gekozen scènes wel eens door elkaar gehusseld:
We hoppen van de bekende hoge gangen van Zuid en Caestert over naar de overbekende broodoven in het Noordelijk gangenstelsel (in het boek voor het gemak maar opgevoerd in Slavante).

Verder wordt tussen neus en lippen alvast de Mosasaurus van Hoffmann (1770) ontdekt met de woorden van de Ridder zelf:

“misschien zijn dit de overblijfselen van een voorwereldlijk monster dat hier huisde! Wie weet of geleerden uit de verre toekomst hier ooit een verklaring voor zullen vinden Allard!”.

Ook de “koepel” in Noord ( ontstaan omstreeks 1794) maakt zijn opwachting in de 12de eeuw. Een verhaal met een vooruitziende blik dus.

Mijn korte verhaal is absoluut niet negatief bedoeld al lijkt dat misschien zo door de opsomming van een aantal scènes uit het stripverhaal.
De gemiddelde lezer van de strip kent de geschetste situaties immers niet en wij, berglopers, vinden het maar wàt sjiek dat Vandersteen “onze” grotten gebruikt voor zijn verhaal over de Lichtenberg!

Mooi is dat studio Vandersteen op de laatste pagina’s van het stripboek nog een uitleg geeft over de Limburgse mergelgroeven met een aantal goede omschrijvingen.
Ook lees ik hier dat Karel Biddeloo (1943-2004) de schrijver is van dit spannende Rode Ridder verhaal.
Ere wie ere toekomt!

Het stripboek is niet meer in de boekhandel te verkrijgen, maar in de
2de hands boekenwinkel, stripshop of een van de vele rommelmarkten in de Limburgse grensstreek kom je het nog wel tegen.
Mijn exemplaar kreeg ik een aantal jaren geleden cadeau van oud collega Boy Hekking omdat hij op de hoogte was van mijn liefde voor de mergelgroeven.
De foto’s zijn kopieën uit het album 126 van de reeks De Rode Ridder:
“de duivel van Lichtenberg”
Uitgegeven door standaard uitgeverij

Inmiddels heb ik een aantal artikelen van dit blog verzameld, uitgebreid met extra afbeeldingen, en vervolgens in een PDF document geplaatst zodat het ook goed te lezen is op de PC een e-reader of Ipad.

Deel 1 is hier te downloaden.
en deel 2 vind je hier
Hier vind je deel 3
Het kan voorkomen dat de download verlopen is, wil je er toch gebruik van maken stuur me dan een berichtje dan zorg ik ervoor dat je een nieuwe link ontvangt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten