zondag 22 augustus 2010

Vroeger was het anders . . .
Rond 1700 zag men het inwendige van de “berg” als op de eerste afbeelding: de maker had het een en ander van horen zeggen en maakte middels een gravure er een spannende plaat van. Omdat hij er zelf niet geweest was ontstond er een fantasievoorstelling van een onderaardse wereld die vergeleken werd met het Vrijthof op een zondagmiddag: groepjes mensen gezellig keuvelend en flanerend met een flambouw (want het was er wel donker natuurlijk).
Ongeveer 130 jaar later is er nog niet zo veel veranderd (afbeelding 2)
De kleding is natuurlijk aangepast naar de mode in die tijd maar de groeve zelf is nog altijd mooi gekopieerd door de maker die er ook niet zelf geweest is, maar het van een gravure heeft die hij in een boek tegenkwam.
Oké, het is wat minder druk en er wordt wat meer gewerkt in plaats van geflaneerd maar de werkelijkheid is nog ver te zoeken!
Weer bijna 120 jaar later (afbeelding 3) kunnen we de werkelijkheid perfect in beeld brengen: de goede hoogte, de goede breedte, de goede kleur, complete rust, en een eenzame leegte, dàt is het inwendige van de “berg”. De maker van deze foto (Bert Beckers) die dit moment digitaal perfect vastlegde was er immers zelf bij!
Trouwens, er is ondergronds in de afgelopen eeuwen (bijna)niets meer veranderd. De situatie's in de gangenstelsels zijn nog altijd dezelfde, maar plaatje 1 en 2 zijn fantasievoorstellingen!
Voor meer ondergrondse fotografie: Bert Beckers Fotografie
Klik op de foto's voor een vergroting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten