zondag 22 mei 2011

Een slechte kopie
Een slechte kopie

Dit maal geen spannend verhaal, maar slechts een constatering!
Op de eerste (bovenste) afbeelding zien we een voorstelling in het Noordelijk Gangenstelsel met de welluidende naam “Poseidon” en dit reliëf is uit de mergel gekerfd door W. Rousseau in het jaar 1970. Onder het reliëf bevind zich een uit silex-knollen gemetselde bak voorzien van een plas water waarin de goedwillende toeristen die er passeren een muntje kunnen gooien om zo een wens in vervulling te kunnen zien gaan.

Zeker niet een van mijn meest favoriete kunstuitingen in de berg!
óók zeker niet als je bekend bent met het origineel van deze voorstelling, die vind je namelijk op de binnenplaats ook wel “cour” genoemd van het statige pand genaamd: “De Hof van Tilly”.

Het monumentale reliëf stelt Poseidon en Amphitrite voor op een, door twee paarden getrokken en door tritons omgeven zegewagen, in een woelige zee.
Uit die zee komt een spuitmond van een fontein naar buiten waarvan de waterstraal wordt opgevangen door een hardstenen bekken

Een Triton wordt in de Griekse mythologie meestal voorgesteld met het hoofd en de romp van een man en de staart van een vis, een meerman. Hij was een soort koning van de zee, die samen regeerde met verscheidene van zijn broers onder het waakzame oog van de zeegod, Poseidon.

De Hof van Tilly, gelegen boven aan de Grote Gracht daar waar de Brusselsestraat begint, is genoemd naar graaf van Tilly die er begin achttiende eeuw woonde als militaire gouverneur van Maastricht.
Het pand bestaat al sinds de zestiende eeuw en is door de eeuwen heen regelmatig verbouwd; zo was het onder andere een refugie en stadspaleis.
De Hof van Tilly heeft vanaf 1834 plaats geboden aan het onderwijs: eerst als Rijksleerschool en later werd daar (vanaf 1880) een Rijkskweekschool aan toegevoegd.

Het gebouw heeft ook in de vorige eeuw een fiks aantal verbouwingen ondergaan en in 1984 moest de karakteristieke tympaan boven het poortgebouw zelfs geheel worden vernieuwd.

De Hof van Tilly is thans door de Universiteit Maastricht in gebruik als locatie voor de faculteit cultuurwetenschappen.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Bron: Maastrichts Silhouet deel 18: http://www.blogger.com/img/blank.gif
P. Tuinman en P. Dumolin: De Hof van Tilly

Inmiddels heb ik een aantal artikelen van dit blog verzameld en in een PDF document geplaatst zodat het ook te lezen is op een e-reader of
i-pad.

Deel 1 is hier te downloaden.
en deel 2 vind je hier
Het kan voorkomen dat de download verlopen is, wil je er toch gebruik van maken stuur me dan een berichtje dan zorg ik ervoor dat je een nieuwe link ontvangt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten