zondag 1 mei 2011

HelaasHelaas

Onder de “helaasheid” der dingen valt ook dìt gebruik van de mergelgroeven.

Hier zien we een van de zaken die nog veel te veel voorkomen:
het gebruik van een onderaardse groeve als stortplaats voor onder andere huisvuil.

Eigenlijk is het heel simpel: boven, gewoon op je erf, heb je een put en die blijkt héél diep te zijn. Bodemloos zeg maar.
En als je dan je huisvuil kwijt moet dan gooi je dat gewoon naar beneden.
20, 25 of 30 meter lager word het dan een hoopje wat zich vervolgens door de grote hoeveelheid ruimte goed kan verspreiden en dus: opgeruimd staat netjes, voor de bovenburen wel te verstaan!

Beneden, voor de bevlogen berglopers, is dat natuurlijk minder fraai, maar die hebben er strikt genomen ook niks te zoeken.
De afbeelding van de stortplaats laat overigens maar een klein “stort”
zien. Er zijn stortplaatsen (met name in België) die wel 10 keer zo lang breed en hoog zijn!

Champignonkwekers of andere gebruikers van de groeven hebben tijdens hun aanwezigheid ondergronds ook wel hun sporen achtergelaten.
Honderden meters kweekbedden liggen nog vaak in hun originele staat op de (helaas) met beton afgestreken vloeren als stille getuigen van de eens zo bloeiende champignonkweek cultuur. Dat ziet er dan weer schitterend uit in tegenstelling tot de autowrakken, verroeste aggregaten en ventilatoren die ze er links en rechts hebben achtergelaten.
Om maar niet te spreken over de honderden, al dan niet in de brand gestoken en dus half gesmolten, bekende blauwe verpakkingsbakjes voor die o zo heerlijke grotchampignons.

Zo, genoeg geschreven over de troep in de berg maar het moest er even uit!
Het volgende verhaal gaat ongetwijfeld weer over een mooi opschrift of een wondermooi stukje ondergronds landschap.
Ik ga gelijk mijn lamp bijvullen, de rugzak checken en de bergschoenen aantrekken om inspiratie op te doen!

Inmiddels heb ik een aantal artikelen van dit blog verzameld en in een PDF document geplaatst zodat het ook te lezen is op een e-reader of
i-pad.

Deel 1 is hier te downloaden.
en deel 2 vind je hier
Het kan voorkomen dat de download verlopen is, wil je er toch gebruik van maken stuur me dan een berichtje dan zorg ik ervoor dat je een nieuwe link ontvangt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten