Tijdens mijn tochten in de (verlaten) ondergrondse kalksteengroeven kom ik vaak mooie situatie's, ontroerende opschriften, tekeningen en andere "kunstwerken" tegen. Daar zit een geschiedenis en een verhaal achter. Dit probeer ik weer te geven in dit Blog. Een mening, vraag, aanvulling of reactie mag altijd. Sommige artikelen in dit blog zijn ook als PDF te downloaden met wat extra informatie. Klik op de link onder het artikel. Veel lees en kijk plezier!
zondag 26 september 2010
Gidsen
Bovenstaand de namen van enkele bekende gidsen uit de Sint Pietersberg namelijk Eberhard Timmermans en Simais. Mooi dat ze bij elkaar staan, dat zie je niet zo vaak!
Zolang er groeven bestaan zijn er gidsen. Meestal personen die er gewerkt hebben en daardoor iedere uithoek van de groeve kennen inclusief alle wetenswaardigheden zoals opschriften tekeningen etc.
De verhalen, wel of niet waar, komen van generatie op generatie en worden iedere keer spannender en meer onderhoudend!
Gids is ook heel lang “werk” geweest, gewoon een beroep zoals timmerman of metselaar. Een heel bekend voorbeeld is dat van Frans Ogg die een cafĂ© bestierde aan de Lage Kanaaldijk vlak bij een ingang van de groeve Slavante in de Sint Pietersberg, en dat combineerde met het geven van rondleidingen.
In de berg lopen onder leiding van een gids was pakweg zo,n 100 jaar geleden al een kostbare zaak en dus alleen maar voor welgestelde, en trouwens: wat had een gewoon iemand nu in de “berg” te zoeken?
In 1916, het “bergloop” toerisme vond toen al decennia plaats, kostte een bezoek aan de berg onder leiding van een gids 2.00 gulden voor de eerste persoon, en voor iedere volgende die gelijk meeging 50 cent.
Om te illustreren hoe duur dit was: rond die tijd kostte een liter melk 8 cent, een kilo aardappelen 6 cent, een konijn voor de slacht 90 cent, een grote soepkip 1 gulden en een sigaar 3 cent.
Als je niet zelf bakte kocht je indertijd in Maastricht bij de Patissier (de luxe bakker) een vlaai voor 50 cent en een luxe gateau (mokkataart) voor 1.50, en zie: dan is 2 gulden voor een tochtje in de grotten natuurlijk heel veel geld! Andere heel bekende gidsen namen zijn: Kolen, Dorlo en Penninger ook zij hebben hun namen meermaals opgetekend in de diverse groeven. De tweede afbeelding is een reclamepagina voor een grotten bezoek onder leiding van Francois Eberhard, concurrentie bestond toen ook al!
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Met dank aan Rob Heckers voor de advertentie van Eberhard
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten