Tijdens mijn tochten in de (verlaten) ondergrondse kalksteengroeven kom ik vaak mooie situatie's, ontroerende opschriften, tekeningen en andere "kunstwerken" tegen. Daar zit een geschiedenis en een verhaal achter. Dit probeer ik weer te geven in dit Blog. Een mening, vraag, aanvulling of reactie mag altijd. Sommige artikelen in dit blog zijn ook als PDF te downloaden met wat extra informatie. Klik op de link onder het artikel. Veel lees en kijk plezier!
zondag 19 september 2010
Zeldzaam . . .
Zeldzaam . . .
Goed gezien. Al bij haar tweede bezoek aan een van de groeven ontdekte beginnend bergloopster Susanne al dit “nestje” Amblyteles Quadripunctorius,
(vergeet de naam maar snel mocht je het überhaupt kunnen uitspreken),
een soort sluipwesp en in dit specifieke geval bevruchte vrouwtjes die sociaal overwinteren en heel zeldzaam voorkomen op de plek waar wij ze gezien hebben. De soort overwintert wel vaker in grotten, groeves, fortificaties en dat soort plaatsen, maar (bijna) altijd op die plekken waar nog wat daglicht doordringt. De bovenstaande exemplaren bevonden zich al behoorlijk diep in een uithoek van de groeve Ternaaien Beneden toen we ze op de foto vastlegden. Er komen maar een klein aantal dieren in de groeves voor buiten de welbekende vleermuis. Een aantal van deze dieren zijn toevallige bezoekers zoals veldmuizen en padden, die veelal via ventilatie of blokschachten in de groeve terecht komen. Verlaten en afgelegen groeves zijn ook wel vaker de verblijfplaats van grotere zoogdieren zoals vossen, dassen en steenmarters.
Met dank aan John Hageman
Klik op de foto voor een vergroting.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten