zondag 15 mei 2011

Veiligheid: verplichte kost!





Veiligheid: verplichte kost!

Als je tegenwoordig je hobby als bergloper legaal wilt uitvoeren moet je voorzien zijn van een certificaat!

Wijze mannen hebben bedacht dat, uit oogpunt van veiligheid maar vooral verantwoordelijkheid, in de berg lopen niet zo maar als gewoon moet worden beschouwd.
Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar wat betekend dat dan?

Welnu, een bergloper die aangesloten is bij een studiegroep of een regeling voor recreatief berglopen mag alleen nog maar een (gekeurde) groeve betreden als hij of zij daar een cursus “stabiliteit ondergrondse mergelgroeven” voor gevolgd heeft.

Deze cursus, onder leiding en gedoceerd door de geoloog Dr. Roland Bekendam, moet de bergloper duidelijk maken hoe men instabiele en dus min of meer zwakke groevegedeelten kan herkennen.
De cursus, georganiseerd door de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (SOK) en de Regeling Recreatief Berglopen (RBB), bestaat uit een avond theorie en een avond praktijk in een groeve (Noordelijk gangenstelsel St.Pietersberg) en is vooral voor de wat meer ervaren bergloper een ware “eye opener”.

Veel situaties ben je al eens tegengekomen op een je tochten, maar als het door een deskundige ter plekke wordt benoemd overkomt je toch een aantal malen het “aha erlebnis” oftewel: dáárom is dat zo!

Dit certificaat is overigens geen vrijbrief voor het betreden van groeven, dat blijft nog altijd in heel veel gevallen illegaal terrein!
Alleen de groeven die in het beheer zijn van een genootschap of stichting mogen, mits de groeve veilig gekeurd is, worden betreden.
De keuring van de groeven wordt uitgevoerd door specialisten zoals de eerder genoemde geoloog Bekendam, samen met enkele professionele blokbrekers die nog dagelijks in een groeve hun brood verdienen.

De keuring van de groeve telt een drietal normen:
Intensief gebruik, dan moet je denken aan de toeristische attracties zoals de Zonneberg en Noord in Maastricht en het Valkenburgse grottencircus.
Extensief gebruik, dat is waar de studiegroepen en de recreatieve lopers verkeren, en tenslotte:
Afgekeurd! Nou ja, die laatste spreekt voor zich hoewel het de spannendste groeven zijn om te bezoeken.

Het hele voorgaande verhaal geld natuurlijk niet voor de tientallen illegale berglopers die iedere week gewoon een gezellige of spannende avond beleven in een van de vele groeven die zowel Nederlands als België rijk is.
Daar geld gewoon: opletten waar je loopt, geen onnodige risico’s nemen
bij hele of halve instortingen, en vooral zorgen dat je voldoende en goede verlichting bij je hebt!

Op de bovenste afbeelding zien we een installatie van zeer nauwkeurige meetapparatuur voor de pilaren te monitoren
De middelste foto is van een uit voorzorg ingepakte kolom om het zogenaamde "spatten" tegen te gaan (spatten is het losraken van kleine stukjes mergel hetgeen veroorzaakt wordt door gesteente-spanningen)
En op de laatste afbeelding tenslotte zien we links SOK-voorzitter Rob Heckers,de initiatiefnemer en begeleider van de cursus, en rechts de geoloog Roland Bekendam, verantwoordelijk voor de inhoud en uitleg van het, door hem geschreven, cursusmateriaal

Inmiddels heb ik een aantal artikelen van dit blog verzameld en in een PDF document geplaatst zodat het ook te lezen is op een e-reader of
i-pad.

Deel 1 is hier te downloaden.
en deel 2 vind je hier
Het kan voorkomen dat de download verlopen is, wil je er toch gebruik van maken stuur me dan een berichtje dan zorg ik ervoor dat je een nieuwe link ontvangt!

1 opmerking:

  1. hint: een overzichtje van welke groeve tot welke categorie behoort zou een mooi opvolgartikeltje kunnen worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen