maandag 8 februari 2010

D.C. van Schaick en Willy Verster


Zo in het voorbijgaan gewoon 2 namen op de muur, maar voor de kenners: twee grootheden in de bergloperswereld.
Ir. David Cornelis van Schaïk (Rotterdam, 13 oktober 1888 – 1972) was elektrotechnisch ingenieur, en geoloog. Mede door zijn werk en de opdracht van de ENCI voor het bouwen van de Nekami-tunnel (zie blog hierover) kreeg hij een grote interesse voor de Sint Pietersberg boven en ondergronds. Tot zijn publicatie’s behoren o.a. de bijbel voor de groevenwereld: “De Dikke van Schaick”.
Willy Verster (Den Haag 1888-1941) was een geboren Hagenees, maar kwam op jonge leeftijd al naar het zuiden en de liefde voor het landschap boven en ondergronds was er al snel. Zijn beroep was muzikant, maar hij verdiende de kost met het lesgeven in de Italiaanse en Franse taal, en schreef reisverhalen en artikelen over het ondergrondse in Limburg. Ongetwijfeld maakten zij samen vele ontdekkingstochten in, de door hun zo mooi beschreven, mergelgroeven. Bovenstaande is er een van. (groeve Caestert 1939).(bron:John Caris bezoekers opgespoort)
Klik voor een vergroting op de foto!

1 opmerking:

  1. Geweldig om deze foto te zien! Het bezorgt me telkens weer een warm gevoel vanbinnen om te zien dat er bijna 70 jaar na zijn dood nog steeds veel over Willy Verster te vinden is op deze site.

    Ik moet weer eens wat tijd vrij proberen te maken om de grotten in te trekken en te genieten van deze prachtige en indrukwekkende ondergrondse wereld, zoals mijn opa deed, samen met Ir. D.C. van Schaïk...

    BeantwoordenVerwijderen