donderdag 4 februari 2010

Tunnel NEKAMI
In 1928 kreeg ingenieur en geoloog D.C.van Schaik van de n.v. Kalkmergel Maatschappij St.Pietersberg, de opdracht tot het aanleggen van een tunnel dwars door de berg voor het vervoer van losse mergel uit de dagbouwgroeve aan de Mergelweg naar het kanaal Maastricht-Luik aan de oostzijde van de Sint Pietersberg.
Deze tunnel, vanaf de Maaszijde begonnen, loopt voor een groot gedeelte onder de instortingen van het gangenstelsel Noord door.
Mede door het onderzoeken voor de werkzaamheden aan deze tunnel groeide Ir.van Schaik uit tot een van de pioniers van het huidige berglopen.
Later zijn in deze nog bestaande tunnel een rijksopslagplaats en een bunker gerealiseerd.
In de rijksopslagplaats waren in de 2de wereldoorlog de Nederlandse kunstschatten opgeslagen (o.a. de Nachtwacht). De opslagplaats is nu volledig gerestaureerd. De atoombom bestendige bunker uit de “koude oorlog” jaren 60 van de vorige eeuw is in de tachtiger jaren weer ontmanteld. De tunnel geeft ook nog toegang tot de laatste champignon-kwekerij in de St.Pietersberg.
De bovenste zwart-wit foto geeft de in-uitgang weer aan de huidige Mergelweg,de foto in het midden laat het toegangspad zien aan de Maaszijde (Recollectenweg). De toegang tot de tunnel is afgesloten met een poort, en op de ingangspartij staat het jaar van de aanleg vermeld n.l. 1928

Geen opmerkingen:

Een reactie posten