dinsdag 2 februari 2010

De Bobbel


Berglopen is van alle tijden. Een mooie rustige groeve kan ook een ontmoetingsplaats zijn voor vrienden onder elkaar! De oudste Maastrichtse ontspanningsvereniging “De Bobbel” (opgericht in 1576!) in Biesland, nu een wijk van Maastricht, is zo’n groep die aan het einde van de 19de eeuw gebruik maakte van een plekje in de Fallenberg. Hier kwamen ze samen om zich goed te doen aan eten en drinken. Bijgaand een tekst (in dialect) uit de Opregte Maastrichter Almanak voor het schrikkeljaar 1876:
Veer dab auch, hubben us nao en ander congres begeven, woe veer us veul mie op eus plaots veulden, en wel, op e vreters en bobbeleers congres. Den 18 van de Mastrechter kermismaond vierde de Bieslanders republiek ‘t 300 jaorig bestoon van hun bobbelgenootschap. Alle Jaanbobbeleers van noord- en zuid Biesland waore dao bijein gekommen um zich ins ferm te good te doen aon lever en poet, rolpens, raoven oet de Canner bos, bukkeme met wiemergelei, speenbak met ramenassen, en kreeften met neut.
Jao, de traone moten uch in de ouge en ‘t water in de mond komme es geer ‘t discours huurt woemet de president us ontvong, en dat ich uch hei letterlik onder de ouge bring. Breidgezete preuvers en drankweerdige bobbeleers!!!
Geer die wet woe meschaot en knoflook bei van pas kump, geer die neet verlege staot um van en kat haosepeper te make, geer die hubt ene gooie maog en ene gemekelikke stoolgang, ich num menen hood veur uch aof.
Dat geer door good gezauwte discoursen, door wel doorbakke taol, de nobel kookkunst maagt releveere, dat wins ich alle lekkerbekke van de wereld uch van harte touw.
bron: Mestreechtersteerke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten