woensdag 3 februari 2010

Kardoen de onbekende groente



















Dicht bij de ingang van groeve Zonneberg bevindt zich een verlaten kardoenkwekerij. Bij de ingang herinnert bovenstaand opschrift aan de naam van de familie die hier rond de Tweede Wereldoorlog teelde. Kardoen is een plant met een blauwachtige bloesem en verder grijsbladerig. Bekend is dat de Egyptenaren al kardoen teelden, maar pas na enkele eeuwen veredeling kreeg deze distelachtige de kenmerkende brede en vlezige bladribben. Net zoals witlof wordt de plant na de oogst gebleekt in donkere ruimten. Na het bleekproces zijn de bladeren geschikt voor consumptie. Het inzaaien voor consumptie gebeurd doorgaans erg laat in het seizoen. Meestal ergens in mei. De grond is dan warm en de plant groeit dan normaliter flink tot hoogtes van anderhalve meter maar schiet niet door. Wie de kardoen als sierplant wil gebruiken kan dus beter eerder inzaaien, maar geniet in het najaar niet van een heerlijke delicatesse.
De smaak is erg bitter, waardoor kardoen ook geschikt is als ingrediënt voor kruidenbitters.
(foto's en bron: http://www.pietersberg.nl/)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen